“There’s nothing funnier
than the human animal”

– Walt Disney

Over Wavy

“There’s nothing funnier than the human animal”, zei Walt Disney ooit als verklaring voor het succes van zijn animatiefilms. Het maakte niet uit hoe mooi, realistisch of gedetailleerd de personages uit zijn films waren. Het was de menselijkheid in het gedrag van de personages dat de kijker eindeloos geboeid hield. Disney wist als geen ander hoe fascinerend we het observeren van menselijk gedrag vinden. Voor een gedragsexpert zit de échte magie echter niet alleen in het zien, maar vooral in het begrijpen van gedrag.  

Wanneer je gedrag begrijpt, kun je het namelijk ook veranderen. Juist dat maakt inzicht in gedrag zo ontzettend nuttig. Onze wereld verandert namelijk steeds sneller. De gevolgen van de klimaatverandering worden zichtbaarder, we worden afhankelijker van digitale vaardigheden en het internet en we kunnen bijna niet meer bijhouden wat nu wel of niet gezond voor ons is. Dat vraagt ook veel van de mens, voor wie verandering niet gemakkelijk is. De wereld verandert, maar de mens verandert niet automatisch mee. Dat is waar Wavy voor is opgericht. Om je inzicht te geven in de psychologie achter de ‘human animal’ en daarmee positieve, maatschappelijke veranderingen te vergemakkelijken en versnellen.

Missie

Het ultieme doel van Wavy is om ervoor te zorgen dat alle organisaties die zich bezig houden met maatschappelijke vraagstukken hierbij kennis over gedrag inzetten. Zo komen zij tot de meest effectieve aanpak. Met ons werk willen we op grote schaal een zichtbare vooruitgang realiseren op het gebied van belangrijke thema’s als verkeersveiligheid, duurzaamheid, gezondheid en sociaal welzijn. We stoppen pas als het meenemen van gedragsinzichten hierin niet meer de uitzondering, maar de standaard is. 

Wie is Wavy?

Wavy is opgericht door Dirkje van der Ven, spreker en adviseur op het gebied van gedragsbeïnvloeding. Gedrag staat echter nooit op zichzelf: het is vrijwel altijd een onderdeel van beleid, marketing, communicatie, verkeerskunde, et cetera. Daarom werkt Wavy bij adviestrajecten graag samen met communicatieprofessionals, reclamemakers, ontwerpers, onderzoeksbureaus, ingenieursbureaus en andere vakspecialisten. 

Dirkje van der Ven

Spreker en adviseur gedragsbeïnvloeding

 

Sinds haar master Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is Dirkje al meer dan acht jaar ondernemer in gedrag. In haar tijd als gedragsstrateeg bij reclamebureau Open Now en mede-eigenaar van adviesbureau SHIFT heeft ze vele grote projecten voor diverse opdrachtgevers mogen doen. Met het oprichten van Wavy wil Dirkje haar grootste ambitie waarmaken: zichtbare impact op maatschappelijke vraagstukken en het toepassen van gedragsinzichten de standaard maken. Er is maar één ding waar Dirkje enthousiaster van wordt dan gedragsinzichten, en dat is anderen vertellen over deze inzichten. Als ze haar klanten en publiek op een andere manier naar hun vraagstukken heeft laten kijken, is haar missie geslaagd.

Hulp nodig bij een vraagstuk omtrent gedragsverandering?

In de media

Klanten over Wavy

“Niet alleen was de inhoud van haar verhaal over Gedragsbeïnvloeding voor onze deelnemers grotendeels nieuw en interessant, maar Dirkje is ook gewoon een goede spreker. Zij staat met zelfvertrouwen voor het publiek. Ze heeft een prettig stemgeluid en haar sheets zijn een kwalitatief goede en vermakelijke aanvulling op de presentatie. Een van de deelnemers van de dag zei na afloop tegen mij: op zo’n spreker mag je trots zijn! Een prachtig compliment toch?”

Sanne van Breukelen
Vervoerregio Amsterdam

Dirkje van der Ven heeft een aantal van onze (rof.frl) Permanente Verkeers Educatie-projecten tegen het licht van de theoretische beginselen van Gedragsbeïnvloeding gehouden. De rapportage hieromtrent was constructief en helder. Ook in de mondelinge toelichting en bijbehorende discussie blonk de heldere argumentatie uit in begrijpelijkheid.

Sipke van der Meulen
ROF Fryslân

Dirkje ondersteunt sinds 2018 het Gedragsteam Mobiliteit van provincie Noord-Holland. Binnen dit team werken collega’s van diverse afdelingen samen aan meer en betere toepassingen van gedragsinzichten in ons werk. Dirkje van der Ven van Wavy verzorgt hierbij complete trainingen voor collega’s, coacht en adviseert ons in concrete projecten, onderzoek en vraagstukken. Dit doet zij op een prettige en professionele wijze, waarbij ze een brug weet te slaat tussen theorie en praktijk.

Jasper Groebe
Provincie Noord-Holland